Annonce

Annonce

Nyt foderkoncept kan være et mere klimavenligt alternativ til foder der er baseret på importeret sojaskrå.

Nyt dansk proteinbaseret kvægfoder er alternativ til importeret sojaprotein

Danish Agro har netop lanceret et nyt økologisk kvægfoderkoncept, hvor hovedingrediensen er danskproduceret protein.

Det nye økologiske kvægfoderkoncept, Logi Kvæg Beany, er nu på markedet. Foderet er produceret ud fra et nærhedsprincip, idet hestebønnerne samt korn, klid og ærter som udgangspunkt er rene danske råvarer. De øvrige proteinråvarer i foderkonceptet såsom rapsfrø, rapskager, solsikkekager og græsprodukter kan komme fra andre europæiske lande.

Sådan skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

”I Danish Agro arbejder vi aktivt med en række forskellige tiltag, hvis formål er at mindske miljøpåvirkningen fra den protein, som bruges i vores foderproduktion. Danskproduceret protein fungerer godt som hovedingrediens i det her foderkoncept”, fortæller direktør i Danish Agro, Henning Fogh.

Nyudviklede foderblandinger med dansk protein mindsker samtidig afhængigheden af import af protein til foderproduktionen. Sidste år importerede Danmark 1,6-1,7 mio. tons soja, hvoraf størstedelen bliver benyttet som proteinfoder i landsbrugetssektoren, skriver Miljø- og Fødevareministeriet på deres hjemmeside.

Danish Agro ser en række fordele ved at benytte dansk protein, og de håber, at økologerne vil tænke lokalt, når de handler foder.

”Med de nye blandinger tilbyder Danish Agro et stærkt alternativ til den økologiske sojaprotein, som har været vanskelig at skaffe i god kvalitet. Samtidig er det nye foderkoncept et naturligt resultat af det fokus, Danish Agro har på at anvende alternative proteinkilder”, forklarer Kent Mathiesen, markedschef for kvæg og økologi i Danish Agro.
Logi Kvæg Beany er udviklet som en serie af blandinger, så der kan findes en løsning til de fleste foderplaner, og serien dækker protein-niveauer fra 15 pct. til 28 pct. og en fedtprocent på 4-9 pct.

Råvarerne svinger i pris

Produktets pris afhænger af prisniveauet på de benyttede proteinkilderne. Især hestebønnen, som i de seneste måneder er steget i pris, udgør en betydelig del af flere af blandingerne.

Kent Mathiesen understreger i den forbindelse, at det ikke alene er prisen, som skal driver salget af produktet.

"Det handler lige så meget om at få noget foder, der kommer fra nærområdet, fremfor at bruge nogle varer, som kommer fra eksempelvis Kina” siger han.

Det er en holdning, som han tror, mange landmænd deler med ham.

Produktet bliver eksporteret til enkelte steder i det nordlige Tyskland, men der er på nuværende tidspunkt ingen planer om at eksportere det nye foder i større skala.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet